Urheiluun liittyvät hammasvammat – ei vain nyrkkeily!

Sinun ei tarvitse olla ammattiurheilija hampaasi ovat vaarassa loukkaantua. Tarvitaan vain skootteriajelu, jalkapallo-ottelu tai hiihtoretki. Se ei ole lainkaan harvinaista, sillä jopa joka kolmas aikuinen kokee jonkinlaisen hammasvamman elämänsä aikana. Jos ajattelemme, että tämä koskee vain nyrkkeilyä ja jääkiekkoa, saatamme yllättyä, sillä traumaattisten urheilulajien luettelo on paljon laajempi. Miten vältät loukkaantumisen ja mitä sinun pitäisi tehdä, kun loukkaantuminen tapahtuu? – ehdottaa hammaslääkäri.
Miten menetät hampaan? Toisin kuin näyttää, se ei ole lainkaan vaikeaa. Hammasvammojen aiheuttajien kärjessä ovat yksityiselämän tapaturmat (koti, koulu), seuraavaksi eniten urheilutapaturmia ja viimeisenä liikenneonnettomuudet. Urheilulajeista nyrkkeily, jalkapallo, koripallo, lentopallo ja jääkiekko aiheuttavat eniten vammoja. Vaikka ne näyttävät erilaisilta, niillä on yhteinen nimittäjä – suuri voima, joka voi saavuttaa kasvomme. Nyrkkeilyssä se on vastustajan nyrkki, koripallossa pallo tai kilpailijan käsi ja jääkiekossa kiekko. Yllättävää kyllä, luettelo urheilulajeista, joilla voi olla mahdollisia vaikutuksia suun terveyteen, on huomattava.

– Kaikissa urheilulajeissa on itse asiassa kallovamman riski. Tietenkin tämä vaihtelee ja riippuu monista tekijöistä, mutta suurin riski on niillä liikunnan osa-alueilla, joilla kaatumisen, kovaan pintaan tai vastustajaan koskemisen mahdollisuus on suuri. Toisaalta tämä voi olla squashia ja toisaalta rugbya. Näitä riskejä hillitsevät turvatyynyjen kaltaiset turvatoimenpiteet, mutta kaikki eivät käytä niitä, minkä vuoksi hammashoitopotilaiden määrä on edelleen suuri, varoittaa hammaslääkäri tri – varoittaa Freshmed-dentysta z Katowic.

Ja laatikko, ja skootteri
Ulkonäöltään huomaamaton, vulkanoidusta kumista valmistettu ja painaa yhtä paljon kuin jogurttikuppi eli alle 200 grammaa. Jääkiekkokiekko. Se liikkuu jopa 160 km/h nopeudella ja voi aiheuttaa huomattavia vahinkoja, joten jääkiekkoilijan asianmukainen suojautuminen on välttämätöntä. Mutta ei vain tämä urheilulaji ole vaarallinen.

– Urheilulajeissa, joissa on suuri loukkaantumis- tai traumariski, käytetään yleisesti suojia. Niiden tarkoituksena on pehmentää ja hajottaa iskun voimaa. Niitä ei kuitenkaan käytetä kaikissa urheilulajeissa. Niitä nähdään harvoin jalkapalloilijoilla, squash-pelaajilla tai jopa rullalautailijoilla. Yksi ryhmä, joka on viime aikoina käynyt yhä useammin hammaslääkäriasemilla, ovat skootterin käyttäjät. Heidän joukossaan kypärän puuttuminen, puhumattakaan suusuojasta, on yleistä”, asiantuntija kuvailee.

Sähköskootterit ovat yhä suositumpia monissa Euroopan maissa, myös Puolassa. Käyttäjiä on jo satojatuhansia, mikä johtuu siitä, että laitteet, joita ei tarvitse edes ostaa, ovat yhä laajemmin saatavilla. Tämä nostaa esiin ongelman elämän ja terveyden kannalta tärkeiden rakenteiden, kuten aivojen ja aistielinten, joista suurin osa sijaitsee päässä: näkö, kuulo ja haju, asianmukaisesta suojelusta. Lisäksi skootterin kaltaisen ajoneuvon luonne altistaa useammin vammoille ylävartalossa eli käsivarsissa, rintakehässä ja päässä, hampaat mukaan luettuina. Kun otetaan huomioon, että pää ja kasvot muodostavat noin 9 prosenttia kehon pinta-alasta, ne ovat osallisina vammoissa 50 prosentissa onnettomuuksista! Toinen laji, jossa on otettava huomioon huomattava loukkaantumisriski, on nyrkkeily.

Nyrkkeily ja muut kamppailu-urheilulajit ovat ainutlaatuisia siinä mielessä, että ne perustuvat suoraan taisteluun elävän vastustajan kanssa. Useimmissa tapauksissa molemmat on varustettu sopivilla suojaimilla: pää, hampaat, kyynärvarret, sääret sekä käsineet. Kaikista suojatoimenpiteistä huolimatta raskaansarjan ammattinyrkkeilijän lyöntivoima voi olla jopa 450 kiloa. Tulos? Hammasvammoja on jopa 80 prosentilla ottelijoista. Kamppailu-urheilussa suusuojuksen käyttö on ollut yleistä ja pakollista jo useiden vuosikymmenten ajan. Se suojaa huulia, hampaita ja myös kieltä. Sillä on toinenkin tehtävä: pehmentämällä iskun voimaa se suojaa osittain aivoja, jotka ovat erittäin herkät.

Onko olemassa urheilulajeja, jotka ovat täysin turvallisia hampaille? Kun etsitään keinoja ongelmien välttämiseksi, mieleen saattaa tulla hiihto. Valitettavasti tässäkin asiassa meitä odottaa ikävä yllätys. Hammasvauriot ovat yleisiä hiihtoharrastajien keskuudessa, mutta – mielenkiintoista kyllä – ne eivät johdu pelkästään hiihtämisestä.

– Yksi yleisimmistä kallovammojen syistä, myös urheilussa, on yksinkertaisesti kaatuminen. Laskettelussa tämä voi olla paljon yleisempää ja vakavampaa. Kun olemme liikkeessä ja liikumme suurella nopeudella, meihin vaikuttavat voimat ovat vastaavasti suurempia. Muita riskejä ovat rinteessä olevat ihmiset, joiden kanssa voimme törmätä, mutta myös vähäiset infrastruktuurit ja luonnon elementit, kuten kivet tai puut, sekä omat varusteemme, varoittaa Freshmed-klinikkalääkäri Katowice.
Hiihtäessämme meillä pitäisi olla asianmukaiset suojukset ja kypärä, johon voidaan jälkikäteen asentaa suojus ja jopa suusuoja. Sama pätee myös muihin lajeihin, joissa liikutaan suurella nopeudella ja saatetaan kohdata esteitä.

Voimme loukkaantua urheilun aikana monin tavoin. Niiden suoran syyn ei aina tarvitse olla ulkoinen tekijä, kuten kasvoja lähestyvä pallo tai vastustajan käsivarren tahaton ojentaminen. Joissakin tapauksissa hampaiden tiedostamaton puristaminen ja narskuttelu johtaa myös kohtuuttomaan rasitukseen, joka aiheuttaa herkkyyttä, kiilteen lohkeamista tai kipua ohimoluunivelissä.

Ensiapu kolhiintuneen hampaan hoitoon
Loukkaantumisia sattuu ja tapahtuu jatkossakin, minkä vuoksi on tärkeää säilyttää pää kylmänä ja käsitellä tapaus oikein. Ensimmäiseksi on tunnistettava tilanne ja suojeltava loukkaantunutta henkilöä, joka voi usein olla me itse. Jos vamma on sattunut vilkkaassa paikassa, kuten jalkakäytävällä, kadulla, laskettelurinteessä tai urheilukentällä, on tärkeää mennä paikkaan, jossa voimme istua rauhassa ja järjestää ensiapua.

– Kun kyseessä on täysin sijoiltaan mennyt hammas, tai puhekielessä sanottuna: tyrmätty hammas, asia on suhteellisen yksinkertainen. Jos kyseessä on maitohammas, sitä ei ole mahdollista istuttaa uudelleen alveoliin, mutta pysyvien hampaiden kohdalla asia on päinvastoin. Tässä tilanteessa hammas etsitään, otetaan kiinni yläosasta eli kruunusta – ei koskaan juuresta – ja huuhdellaan puhtaalla vedellä ja asetetaan joko suuhun posken ja hampaiden väliin tai suolaliuokseen tai mieluiten maitoon. Hammaslääkäri voi sitten istuttaa tällaisen hampaan uudelleen”, lääkäri neuvoo.

Aika on ratkaisevan tärkeää, kun kyse on uudelleenistutuksesta. Meillä on muutama kymmenen minuuttia aikaa tehdä tämä, ja mitä myöhemmin, sitä pahempaa, koska solut kuolevat ja keho yksinkertaisesti hylkää tällaisen hampaan. Tässä tilanteessa on vain yksi vaihtoehto, eli haavan puhdistaminen, sidoksen laittaminen ja röntgendiagnostiikka, joka osoittaa, onko leuassa vakavampia vaurioita.

Muiden vammojen kirjo on yhtä laaja kuin niitä aiheuttavat tekijät. Yksi näistä on intruusio, jolloin hammas ikään kuin tunkeutuu syvälle kudoksiin kohti alveolia. Siirtymän syvyydestä riippuen voidaan tässä tapauksessa luottaa niin sanottuun reeruptioon eli hampaan spontaaniin palautumiseen oikealle paikalleen, ja jos siirtymä on suurempi, käytetään ortodoncja tai kirurgista hoitoa, mutta vasta muutaman viikon kuluttua, kun ympäröivät kudokset ovat parantuneet. Jos kyseessä on vammat, joille on ominaista hampaan siirtyminen, jota asiantuntijat kutsuvat osittaiseksi sijoiltaanmenoksi, tehdään diagnostinen röntgenkuvaus, haastatellaan potilasta tapahtuman olosuhteista ja hänen yleisestä terveydentilastaan, minkä jälkeen hoito aloitetaan.

– Yleisiä vammoja ovat hampaan kruunun murtuma, joka voi koskettaa pelkkää kiillettä, kiillettä ja hammasluuta tai jopa hammasytimeen. Tässäkin tapauksessa meillä on mahdollisuus korjata katkennut osa, mutta jos kyseessä on selluloosan vaurio: vasta sen jälkeen, kun juurihoito on suoritettu. Sellun elinkelpoisuus on tässä tärkeä parametri”, hammaslääkäri selittää.

Hammas voi myös murtua juureltaan, mutta silloin yleisin hoito on sen poistaminen. Jäljelle jää proteesi: silta tai kruunu implanttiin.

Suunsuojan valitseminen
Hammassuojia on laajalti saatavilla kaupallisesti. Suosituimpia ovat kamppailulajien urheilijoille suunnitellut suojukset, mutta on mahdollista löytää myös tietylle lajille sopivampia suojuksia (nyrkkeilijöille ne peittävät myös suun). Yhdysvaltain hammaslääkäriliiton laatimaan luetteloon lajeista, joissa suusuojaa suositellaan käytettäväksi, kuuluvat muun muassa nyrkkeily, akrobatia, rullalautailu, kamppailulajit, rullalautailu, painonnosto ja voimistelu.

Hammassuojat jaetaan kolmeen eri tyyppiin: yleismallit, itse valmistettavat mallit ja hammaslääkärin vastaanotosta saatavat mallit. Ensimmäiset ovat riittävän joustavia, jotta ne mahtuvat suuhun asetettuina hammaskaarien päälle ja tarjoavat minimaalisen – perustason – suojan. Toisen tyyppiset raudat taas on suunniteltu valettaviksi itse. Suojus upotetaan ensin kuumaan veteen ja myöhemmin hammaskaareen. Kun muovi jäähtyy, se säilyttää istuvuutensa anatomisiin olosuhteisiimme. Viimeksi mainitun tyyppisen suusuojuksen hammaslääkäri valmistaa toimistossa otetun jäljennöksen tai tietokoneella tehdyn skannauksen perusteella. Niitä suositellaan ammattimaisesti urheileville ihmisille, mutta kaupallinen suusuoja aiheuttaa myös oksentelurefleksiä tai erilaisia hiertymiä suun pehmytkudoksiin.