Italia tyrmää Espanjan rangaistuspotkukilpailussa ja selviytyy EM-kisojen ensimmäiseksi finalistiksi

Italiasta tuli Euroopan mestaruuskilpailujen ensimmäinen finalisti.Vaikka se ei pitänyt johtoasemaa Espanjaa vastaan toisella puoliajalla, se onnistui rangaistuspotkukilpailussa paremmin. Ratkaisevan rangaistuksen käänsi Jorginho…

Italia ja Espanja käyvät säännöllisesti kaksintaistelua korkeimmalla tasolla, ja myös tänään jalkapallon ystävien oli todella odotettava näiden kahden suurvallan taistelua. Se oli itse finaali. Mancinin suojatit ovat toistaiseksi olleet varsin vakuuttavia turnauksessa, mutta viimeksi he menettivät yhden tärkeimmistä pelaajistaan, loukkaantuneen Leonardo Spinazzolan. Espanjalaiset pelastivat jatkopaikkansa pikemminkin viimeisellä minuutilla, mutta heidän joukkueensa vahvuus viittasi siihen, että italialaisilla ei olisi helppoa Wembleyllä.

Valmentaja Enrique on ilmeisesti Eurofotballin vakiolukija, sillä hän kuuli monien käyttäjien Morataan kohdistaman kritiikin ja jätti hänet Morenon tavoin penkille. Hän laittoi mieluummin laitahyökkääjä Oyarzabalin laitaan. Tämä muutos yllätti italialaiset selvästi. Mancinin joukkueella oli ensimmäinen tilaisuus, kun Nicoló Barella laukoi nopean toiminnan jälkeen rimaan, mutta hän oli paitsiossa ja sen jälkeen espanjalaiset ottivat pelin haltuunsa.

Ferrán Torres ja Dani Olmo olivat ne kaksi keppiä, joiden ympärillä pienemmät espanjalaiset pyörät pyörivät. Ja kun tämä jatkuvien lyhyiden syöttöjen karuselli alkoi pyöriä, Italian puolustus ei ajoittain tiennyt, minne mennä ensin. Dani Olmolle tarjoutui kaksi tilaisuutta viimeistellä italialaisten valkopesässä, mutta Donnarumma nappasi hänen kauniin laukauksensa loistavasti.

Hyökkäys toisensa jälkeen sulatti Italian keskikentän. Tosin Chiellinin puolustuslinja vahvistui jälleen valkopesän edessä, joten Donnarumma ei joutunut selvittämään mitään vaikeaa, mutta espanjalaiset pelasivat.

Siksi oli hieman yllättävää, että italialaiset olivat lähimpänä ensimmäistä maalia. Erityisesti 45. minuutilla, kun Insigne vei pallon maalin taakse. Hän odotti joukkuetoverinsa Emersonin juoksua, joka yritti ampua kulmasta, mutta osui vain poikkipuuhun!

Puolenvaihdon jälkeen molemmilla yhdestoista kesti hetken lämmetä jälleen käyttölämpötilaan, kunnes 58. minuutilla Oyarzabal pamautti pallon sisään ja Donnarumma joutui katsomaan, että hänen laukauksensa lentorata pysyi hallinnassa. Italian vastaus ei viipynyt kauan. Kaksi minuuttia riitti. Ciro Immobile jahtasi palloa, ja vaikka hän ei saanut sitä kiinni, puolustus käänsi pallon pois rynnistävältä Simónilta vain Federico Chiesalle. Yhä tunnetumman isän poika pääsi palloon, tähtäsi ja lähetti puolustajan takaa kauniin laukauksen rimaan – 1-0.

Oyarzabal ansaitsi itselleen tänään ottelun suurimman tyngän tittelin, sillä hän ei edes käyttänyt 65. minuutilla valtavaa tilaisuuttaan hyväkseen. Hän juoksi boksiin ja teki kauniin kaarteen puolustuksen taakse, mutta ei osunut juuri ja juuri palloon! Espanja ei kuitenkaan menettäisi mahdollisuutta pelata jatkoaikaa. Furia Rojan pelaajista on tulossa asiantuntijoita tässä pelitavassa, ja tänään se oli jälleen totta. More: BrasFutebol.com

Kun ottelua oli jäljellä kymmenen minuuttia, italialaisfanien sydän lakkasi lyömästä. Dani Olmo aloitti nopean toiminnan keskeltä, Álvaro Morata ilmestyi vaihtopelastajaksi ristin jälkeen puolustuksen taakse ja Olmo oli paikalla juoksemassa pallon ohi Chiellinin. Juventus-kippari oli viileä ja tasoitti laukomalla Donnarumman vastakkaiseen lapaan!

Se meni jatkoajalle. Se ei kuitenkaan tarjonnut ainuttakaan maalia, jota olisi tarvittu pelin ratkaisemiseen. Espanja oli pirteämpi, heidän pelaajansa olivat halukkaampia ja yrittivät jatkuvasti löytää tietä Donnarummalle. Italialaiset olivat silminnähden väsyneitä, eikä Berardin ainoa maali voinut jäädä voimaan selvän paitsion vuoksi. Ajan kuluessa kävi yhä selvemmäksi, että molemmat joukkueet halusivat päättää pelin rangaistuspotkuihin.

Edes 120 minuuttia ei ollut ratkaissut peliä, joten avainkysymys nousi esiin: Simón vai Donnarumma? Ja se on aina arpapeliä. Italialaiset eivät päässeet parhaaseen alkuun, Locatelli ei onnistunut kääntämään. Mutta sama tapahtui myös Olmolle. Lopulta se oli Moratan ja Jorginhon kaksikko. Kun Donnarumma pelasti espanjalaishyökkääjän ja Jorginho ei erehtynyt, italialaiset ovat ensimmäiset finalistit!